Banyuls

Wijnbereiding:
De AOC Banyuls en AOC Banyuls Grand Cru vormen een verhaal apart. Het zijn versterkte wijnen. De druiven worden later geoogst, in de tweede helft van oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers.De gisting laat men stoppen door aan het gistende sap alcohol toe te voegen. Vervolgens rijpt de wijn 10 maanden op hout, de Grand Cru minimaal 30 maanden. Typisch voor Banyuls is dat de houtrijping vaak in de open lucht gebeurt. Door de grote temperatuurschommelingen krijgt de wijn flinke klappen en oxydeert dan snel en sterk. Voor andere wijnen zou dat funest zijn maar niet voor Banyuls. Want deze oxydatie is een basiskenmerk voor deze versterkte wijnen. Door het gisten door middel van alcohol te stoppen, blijft de wijn een deel van zijn natuurlijke suikers behouden. De smaak en het zoetgehalte doen aan Madeira of oude Port denken, het eigenzinnige en geprononceerde karakter maakt dat Banyuls zelfs een goede begeleider van chocolade is.

!

Banyuls Premium 2009

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
Intens zwart met een prachtige paarse rand. Intens fruitig (bramen, jam en kersen) gemengd met zoete specerijen en vanille.
Direct een genot in de mond: rond, vol, zoet en fruitig met hints van cacao.

Wijn-spijs advies:
Deze wijn is romig en verleidelijk ideaal als apéritief, bij foie gras maar ook als begeleider bij schapenkaas.
Bij desserts als fruittaart en chocolade.

Banyuls Grand Cru Cuvée President Henry Vidal 2001

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 18.5% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Grand Cru Cuvée President Henry Vidal is goudbruin met koperkleurige nuances. In de neus een weelderig boeket van kruiden dat tot lang na de opening van de fles blijft aanhouden. In de mond zeer fijn en complex, vet, zoet evenwicht, gekruid, bijenwas, honing, cacao, noten en een zeer lange aangename afdronk.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief, bij ganzenlever, gebak, zachte kazen, chocolade en als afzakkertje met een sigaar.

Banyuls Hors d'Age

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Mooie bleekgele kleur, veel fruit aroma's.

Wijn-spijs advies:
Heerlijk bij ganzenlever, roquefort, exotisch fruit en bij diverse nagerechten maar ook als apéritief.

Banyuls Grand Cru Mas de la Serra 2004

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Grand Cru Mas de la Serra heeft een kleur van gebrande topaas met reflecties van fijn goud. In de neus wilde hout- en kruidentonen. In de mond krachtig, vurig, harmonieus, elegant, evenwichtig, goede structuur en een zeer goede afdronk.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief, maar ook bij desserts als fondantchocolade en gebak.

Banyuls Cuvée Evenement Mas Ventous 2012

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris, Grenache Blanc.
Fles: 0.75 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Prachtige rode kleur. Aroma's van rood fruit, pruimen en vijgen en hints van gebrande koffie.
Zacht en soepel, zoet en mooie afdronk.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief, bij meloen, fruittaarten en chocolade.

Banyuls Tradition

Druiven: Grenache Noir, Vieux Carignan.
Fles: 0.75 liter, 18% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Tradition is robijn rood gekleurd met tint een van goud. Aroma's van gekonfijte vruchten, koffie, drop en chocolade. Deze Banyuls kan in de winter op kamertemperatuur gedronken worden en in de zomer licht gekoeld.

Wijn-spijs advies:
Heerlijk als apéritief maar ook als dessertwijn. Bij ganzenlever, roquefort en chocolade desserts.

Banyuls Inspiration Ardente Tradition 2008

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris, Grenache Blanc.
Fles: 0.5 liter, 16% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Inspiration Ardente Tradition heeft een dieprode kleur, aroma's van rijp rood fruit.
Zeer lange en mooie afdronk.

Wijn-spijs advies:
Heerlijk als apéritief maar ook bij desserts met donkere chocolade

Banyuls Empreintes Rimage Rouge 2011

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.5 liter, 16% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Empreintes Rimage Rouge heeft een mooie helderrode kleur. Aroma's van rood fruit.
Zeer lange en mooie afdronk.
Kan lichtgekoeld gedronken worden.

Wijn-spijs advies:
Heerlijk als apéritief maar ook bij diverse desserts, denk aan chocolade desserts en rood fruit.

Banyuls Vieille Reserve 2002

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris, Grenache Blanc.
Fles: 0.75 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Prachtige rode kleur. Aroma's van rood fruit, pruimen en vijgen en hints van gebrande koffie.
Zacht en soepel, zoet en mooie afdronk.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief, bij meloen, fruittaarten en chocolade.

Banyuls Ambroisie

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 19% alc.

Proefnotities:
Prachtige mahonie achtige kleur deze Banyuls Ambroisie.
Aroma's van cacao, gekonfijte sinaasappel en geroosterd.
In de mond zacht met gekonfijte sinaasappel en pruimen in alcohol.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief, bij chocolade, foie gras en heerlijk bij een sigaar.

Banyuls Rimage Mise Tardive 2006

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Aroma's van rode vruchten met zoete specerijen. Zijdeachtig.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief of bij desserts als chocolade.

Maury Rouge 2010

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
Prachtige diepe granaat kleur.
Complexe aroma's van bramen en verse vijgen.
In de mond mooi vol en rond met een goede structuur.

Wijn-spijs advies:
Als apéritief, heerlijk bij chocolade desserts of gewoon een stukje chocolade.
Bij gerechten met kersen saus.

Rivesaltes Tuilé Hors d'Age

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.5 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Heldere, dakpanorde kleur met granaatappel rode kern. Zuivere en frisse geur, kruidig, bessig, gedroogd fruit, complex en frisse aanzet. Klein amandelbittertje met heel veel lengte.

Wijn-spijs advies:
Uitstekende wijn bij een warme taart met pruimen, vijgen of ander rijp donker fruit en gerechten in combinatie met chocolade.
Kan ook bij romige smaakvolle kazen als Kernhem en Reblouchon. Ook heerlijk als apéritief.