Banyuls

Wijnbereiding:
De AOC Banyuls en AOC Banyuls Grand Cru vormen een verhaal apart. Het zijn versterkte wijnen. De druiven worden later geoogst, in de tweede helft van oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers.De gisting laat men stoppen door aan het gistende sap alcohol toe te voegen. Vervolgens rijpt de wijn 10 maanden op hout, de Grand Cru minimaal 30 maanden. Typisch voor Banyuls is dat de houtrijping vaak in de open lucht gebeurt. Door de grote temperatuurschommelingen krijgt de wijn flinke klappen en oxydeert dan snel en sterk. Voor andere wijnen zou dat funest zijn maar niet voor Banyuls. Want deze oxydatie is een basiskenmerk voor deze versterkte wijnen. Door het gisten door middel van alcohol te stoppen, blijft de wijn een deel van zijn natuurlijke suikers behouden. De smaak en het zoetgehalte doen aan Madeira of oude Port denken, het eigenzinnige en geprononceerde karakter maakt dat Banyuls zelfs een goede begeleider van chocolade is.

!
banyuls-blanc

Banyuls Empreintes Blanc

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris, Muscat d'Alexandrie.
Fles: 0.5 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Empreintes Blanc heeft een mooie bleekgele kleur, veel fruit aroma's.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken.
Heerlijk bij ganzenlever, roquefort, exotisch fruit en bij diverse nagerechten maar ook als apéritief.

Banyuls Blanc de Blanc 2011

Druiven: Grenache Blanc.
Fles: 0.75 liter, 18% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Blanc de Blanc heeft een duidelijke en heldere gele kleur.
Aroma's van citrus, en honing, ook klein beetje peer. Goede balans en zeer lange afdronk.
Deze Banyuls heeft een gouden medaille.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken. Als apéritief maar ook heerlijk bij diverse desserts met fruit.

Banyuls Roumani Doré

Druiven: Grenache Gris, Grenache Blanc, Muscat d'Alexandrie.
Fles: 0.75 liter, 15.5% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Roumani Doré heeft een briljante indruk en er gaat een kleur vooraf waarin zich amber en warm verguldsel vermengen. In de neus fris en geparfumeerd aroma en notenbloesem. In de mond een soepele inzet, fijne en verdoezelde tannines, droge abrikoos en honing, grote elegantie. Zeer goede en lange afdronk.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken.
Als apéritief. Bij ganzenlever en gebak (fruittaarten)

Banyuls Doré Doux

Druiven: Grenache Noir, Muscat d'Alexandrie.
Fles: 0.75 liter, 17% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Doré Doux is amberkleurig met gouden reflecties, aroma's van muscat en gekookte vruchten. Zeer zacht en subtiel een een klein beetje peper.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken. Heerlijk als apéritief en bij meloen. Bij diverse gebak, desserts, nougat en karamel.

Banyuls Impertinence

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
De kleur van deze Banyuls Impertinence is prachtig roze.
Aromatische explosie van aardbei, zwarte bes en papaya met subtiele noten van peer en meloen.
De balans versterkt de hebzucht van nectarine en citrus.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken. Bij een citroen of framboos meringue maar ook fantastisch bij aardbeien.

Banyuls Rederis

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Rederis is mooi amberkleurig, aroma's van mokka en bijenwas. In de mond gelijk vol van smaak, lange en rijke afdronk. Aroma's van oude alcohol, van kruiden en van klein gedroogd fruit.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken.
Heerlijk als apéritief. Lekker bij gemarineerde vis of bij vis vergezeld van gekonfijnte citrusvruchten of steranijs. Bij ganzenlever en vijgencompote en bij citroentaart.

Banyuls Grand Cru Doux Paille

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris, Carignan.
Fles: 0.75 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Grand Cru Doux Paillé heeft een mooie naturelle kleur. In de mond een ware smaakbeleving. Je proeft de zon! Deze wijn wordt gemaakt in glazen bonbonnes in de zon en daarna in eikenhouten vaten gelegd.

Wijn-spijs advies:
Gekoeld drinken.
Als apéritief, bij ganzenlever, gebak.