Wijnbereiding:
De AOC Banyuls en AOC Banyuls Grand Cru vormen een verhaal apart. Het zijn versterkte wijnen. De druiven worden later geoogst, in de tweede helft van oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers.De gisting laat men stoppen door aan het gistende sap alcohol toe te voegen. Vervolgens rijpt de wijn 10 maanden op hout, de Grand Cru minimaal 30 maanden. Typisch voor Banyuls is dat de houtrijping vaak in de open lucht gebeurt. Door de grote temperatuurschommelingen krijgt de wijn flinke klappen en oxydeert dan snel en sterk. Voor andere wijnen zou dat funest zijn maar niet voor Banyuls. Want deze oxydatie is een basiskenmerk voor deze versterkte wijnen. Door het gisten door middel van alcohol te stoppen, blijft de wijn een deel van zijn natuurlijke suikers behouden. De smaak en het zoetgehalte doen aan Madeira of oude Port denken, het eigenzinnige en geprononceerde karakter maakt dat Banyuls zelfs een goede begeleider van chocolade is.

Banyuls Roumani Doré

Druiven: Grenache Gris, Grenache Blanc, Muscat d’Alexandrie.
Fles: 0.75 liter, 15.5% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Roumani Doré heeft een briljante indruk en er gaat een kleur vooraf waarin zich amber en warm verguldsel vermengen. In de neus fris en geparfumeerd aroma en notenbloesem. In de mond een soepele inzet, fijne en verdoezelde tannines, droge abrikoos en honing, grote elegantie. Zeer goede en lange afdronk.
Wijn-spijs advies:
Als apéritief. Bij ganzenlever en gebak (fruittaarten)
Banyuls Grand Cru Président HENRY VIDAL

Druiven: Grenache Noir.
Fles: 0.75 liter, 18.5% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Grand Cru Cuvée President Henry Vidal is goudbruin met koperkleurige nuances. In de neus een weelderig boeket van kruiden dat tot lang na de opening van de fles blijft aanhouden. In de mond zeer fijn en complex, vet, zoet evenwicht, gekruid, bijenwas, honing, cacao, noten en een zeer lange aangename afdronk.
Wijn-spijs advies:
Als apéritief, bij ganzenlever, gebak, zachte kazen, chocolade en als afzakkertje met een sigaar.
Banyuls Traditionnel Vielle Reserve

Banyuls Traditionnel Garance

Banyuls Ambrée Rederis

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
De Banyuls Rederis is mooi amberkleurig, aroma’s van mokka en bijenwas. In de mond gelijk vol van smaak, lange en rijke afdronk. Aroma’s van oude alcohol, van kruiden en van klein gedroogd fruit.
Wijn-spijs advies:
Heerlijk als apéritief. Lekker bij gemarineerde vis of bij vis vergezeld van gekonfijnte citrusvruchten of steranijs. Bij ganzenlever en vijgencompote en bij citroentaart.
Banyuls Grand Cru Mas de la Serra € 27,-

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris.
Fles: 0.75 liter, 16.5% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Grand Cru Mas de la Serra heeft een kleur van gebrande topaas met reflecties van fijn goud. In de neus wilde hout- en kruidentonen. In de mond krachtig, vurig, harmonieus, elegant, evenwichtig, goede structuur en een zeer goede afdronk.
Wijn-spijs advies:
Als apéritief, maar ook bij desserts als fondantchocolade en gebak.
Banyuls Grand Cru Doux Paillé

Druiven: Grenache Noir, Grenache Gris, Carignan.
Fles: 0.75 liter, 16% alc.

Proefnotities:
Deze Banyuls Grand Cru Doux Paillé heeft een mooie naturelle kleur. In de mond een ware smaakbeleving. Je proeft de zon! Deze wijn wordt gemaakt in glazen bonbonnes in de zon en daarna in eikenhouten vaten gelegd.
Wijn-spijs advies:
Als apéritief, bij ganzenlever, gebak.
Follow by Email
Instagram