Wijnbereiding: De AOC Banyuls en AOC Banyuls Grand Cru vormen een verhaal apart. Het zijn versterkte wijnen. De druiven worden later geoogst, in de tweede helft van oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers.De gisting laat men stoppen door aan het gistende sap alcohol toe te voegen. Vervolgens rijpt de wijn 10 maanden op hout, de Grand Cru minimaal 30 maanden. Typisch voor Banyuls is dat de houtrijping vaak in de open lucht gebeurt. Door de grote temperatuurschommelingen krijgt de wijn flinke klappen en oxydeert dan snel en sterk. Voor andere wijnen zou dat funest zijn maar niet voor Banyuls. Want deze oxydatie is een basiskenmerk voor deze versterkte wijnen. Door het gisten door middel van alcohol te stoppen, blijft de wijn een deel van zijn natuurlijke suikers behouden. De smaak en het zoetgehalte doen aan Madeira of oude Port denken, het eigenzinnige en geprononceerde karakter maakt dat Banyuls zelfs een goede begeleider van chocolade is.